بخشنامه رعایت حجاب وشئونات اسلامی
با سلام
عفاف وحجاب دو واژه مقدس وتعریف شده درادیان الهی بویژه درآئین اسلام عزیز است عفاف وحجاب نه تنها برای انسانها محدودیت ایجاد نمی کند بلکه باحفظ شخصیت وکرامت اشخاص زمینه رشد و بالندگی عموم افراد به ویژه زنان را درجامعه فراهم می سازد. دور نگهداشتن حریم خانواده از آلودگی ها وآسیبهای اجتماعی نقش مهمی در سالم سازی و بهداشت روانی فرد ،جامعه ،اقتصاد وسیاست کشور دارد وبه فعالیت ها در محیط خانواده، اداره وجامعه رنگ وبوی قداست می دهد.
عفاف وحجاب تنها ویژه زن نیست بلکه مردان نیز باید پاکدامنی ،تقوی وپوشش لازم را رعایت نمایند.ولی از این جهت که زن نماد زیبائی در خلقت وشاهکار آفرینش ومربی جامعه است بیشترین تاکید نسبت به آنها شده است. لذابه استناد بند های8 ، 16مصوبه جلسه کمیسیون عفاف وحجاب از رؤسای ادارات ،شرکتهای مرتبط، مدیران آژانسهاو کلیه رؤسای ادارات اعلام میشود ضمن رعایت کلیه شئونات اسلامی موارد ذیل را درمحیط کارمورد توجه خاص قراردهند:
از آنجا که مساله عفاف و حجاب ، مساله ای عقلی ، اخلاقی و شرعی است و در عین حال مساله عفاف فراتر از حجاب و حجاب قسمتی از اقسام عفاف می باشد برای تبیین جامع در ارائه شاخص ها ، ابتدا انواع عفاف در ابعاد زیر بیان می شود:
-عفاف در نگاه: نگاه عفیفانه هم برای آقایان و هم برای خانم ها مورد اکید قرآن کریم می باشد و چشم چرانی و هرزگی در نگاه ، تقبیح و منکر شمرده شده است.
- عفاف در گفتار: عفت کلام و خوب سخن گفتن از امور قرآنی است که لازمه جامعه با فرهنگ و تمدن ساز می باشد مردمی که نتوانند خوب صحبت کنند ، مردمی رشد نایافته هستند که در حداقل تعاملات اجتماعی با مشکل مواجه و باعث بسیاری از نزاع ها و اختلافات و بدبینی می شوند.
- عفاف در حرکات و سکنات: وقار و طمانیه در حرکات به گونه ای که جلب توجه نکند لازمه عفت انسان با شخصیت است ممکن است فردی پوشش کامل داشته باشد ولی حرکات غیر عفیفانه ، زننده و جلف داشته باشد . قرآن کریم بر این نوع از عفت تاکید می نماید.
-عفاف در معاشرت : یکی دیگر از انواع عفاف در قرآن کریم حجب و حیا در معاشرت خصوصا رعایت مسایل محرم و نامحرم ، اجازه گرفتن در ورود به محیط های امن و برهم نزدن آرامش مکان های زندگی می باشد.
عفاف در پاکدامنی: عفت در ارتباطات عاطفی و جنسی از وجوه عفت است که قران کریم برای حفظ و صیانت خانواده ها هم در مورد آقایان و هم در مورد خانم ها در آیات زیادی به آن توجه داده است.
- عفاف در پوشش: یکی از انواع عفاف، عفت در پوشش و حجاب اسلامی برای خانم ها و آقایان است. به دلیل اهمیت مساله در اسلام و قوانین کشور به پوشش افراد خصوصا در صحنه اجتماع و محیط کار و فعالیت اهمیت داده شده و افراد از بدپوششی و بی عفتی در پوشش نهی شده اند.
شاخص های پوشش و حجاب اسلامی:
1- حضور خواهران باپوشش وظاهر متعارف( بااولویت چادر) ومطابق با شرع وعرف جامعه اسلامی درمحیط اداری بدون آرایش زننده و مصادیق ناهنجار باشد.ودرصورت رعایت نکردن موازین اسلامی بعداز تذکر با شخص خاطی برابرمقررات (ماده 8 قانون رسیدگی به تخلفات اداری )وقانون مجازات اسلامی برخورد خواهد شد.
مصادیق ناهنجار:الف:1-استفاده ازانواع آرایش های زننده ونمایش صورت،دست و...یا به تعبیری نقاشی کردن اعضاءبدن 2- استفاده ازانواع مدل های انحراف موبرای مردان وزنان 3- استفاده ازانواع روسری های نازک وکوتاه ویا شال های باریک به طوری که موها وگردن را نپوشاند(نمایان بودن قسمتهای عمده از موی و سروگردن) 4- استفاده ازانواع لباسهای شهره ازقبیل :کت وشلوار مردانه توسط زنان،بلوزودامن بدون مانتو 5- استفاده ازانواع مانتوهای تنگ،آستین کوتاه(حلقه ای و.)6- استفاده ازهرپوشش نامناسب بجای مانتو(بلوزوشلوار،پیراهن وشلوار..7_ استفاده ازانواع شلوارهای کوتاه وچسبان وپاره موسوم به مدل کثیف ودارای علائم ونوشته های گروهای انحرافی و..8- استفاده ازانواع کلاه برای زنان بجای مقنعه وروسری9- عدم استفاده از کفش نامتعارف با پاشنه بلند ، چکمه های بلند روی شلوار ، صدادار و غیر متعارف10-استفاده از رنگ های متعارف و مناسب با محیط کار در پوشش ( اعم از مانتو ، شلوار ، چادر ، روسری ، مقنعه ، جوراب و کفش)
ب:1-برادران هم ازپوشیدن لباس آستین کوتاه،تنگ وچسبان و بدن نما2-آراستگی موی سر و محاسن(عدم بلندی غیر متعارف ریش، موی سر، سبیل و ...)3- عدم آرایش نمودن به سبک های غربی، غیر متعارف و زننده صورت، موی سر، محاسن، ابرو و...)4- عدم استفاده از کروات، پاپیون، کمربندهای غیر متعارف و نمادهای غربی5-عدم استفاده از لباس های تنگ، بدن نما، پاره و وصله دار6-عدم استفاده از تی شرت، پیراهن تنگ و کوتاه و یقه باز نامتعارف7-عدم استفاده از شلوار کوتاه، تنگ، نازک و دارای پارگی، وصله، زاپ و فاق نامناسب8-عدم استفاده از طلا و هر گونه زیور آلات اعم از گردن بند، زنجیر، مچ بند، دستبند و... در محیط کارخودداری نمایند.
شاخص ها و ملحقات مشترک آقایان و خانم ها:
1-عدم استفاده از عکس های غیر مجاز و بدون پوشش اسلامی در فضای مجازی از جمله عکس نمایه(پروفایل)
2-عدم خالکوبی و تصویرگری در قسمت های قابل رویت بدن3-عدم چاپ و وصل هر گونه علامت، تصویر و کلمات خارجی غیر متعارف بر روی لباس و پوشش 4-عدم استفاده از لباس های منقوش به آرم، تصاویر نامتعارف، نوشته های مذاهب و نمادهای فرهنگ غرب، علائم فرقه های ضاله و گروه های منحرف5- خودداری از به کارگیری بانوان در پست و محل های سازمانی ویژه آقایان و بالعکس
ج-به کارگیری منشی و یا مسئول دفتر مرد برای مدیران مرد و زن برای مدیران زن
د: رؤسای ادارات ،مدیران شرکتها وآژانسها ترتیبی اتخاذ نمایندتا اختلاط غیر ضرور در واحدها به حداقل رسیده وبا فضا سازی مناسب وتفکیک محیط کاراین امررا مورد عنایت خاص قرار دهند.
و:کارکنان ادارات و شرکتها با برخورداسلامی و انسانی افراد هنجار شکن را ابتداء ، با تذ کر لسانی امر به معروف و ارشاد نمایند.(ودر صورت مقاومت افراد هنجارشکن طبق بند7 ماده چهار طرح میان مدت عفاف وحجاب استان مصوب21/4/91و بند2و3 دستور العمل 38/1/14198-10/4/89استانداری خراسان رضوی(ع)) ازارائه هر گونه خدمات به افراد هنجارشکن وبی تفاوت نسبت به ارزشهای اسلامی ومعیارهای عفاف و حجاب خوداری نمایند.
ه:اجراوعملیاتی نمودن مفاد بخشنامه بعهده مقام مسئول آن واحد می باشد
مصطفی نصیری ورگ